Aktuelt
Aktuelt
19.03.2020

Dine elever kan lære politikk i praksis

Norske videregående skoler kan nå søke om å få være med på Europeisk ungdomsparlament sin nasjonalsesjon i Stavanger 9.–11. september. Nytt av året er at også elever på yrkesfag kan delta.

– Europeisk ungdomsparlament (EYP) er stimulerende og lærerikt for både elever og lærere. Aktivitetene går rett inn i sentrale læringsmål i samfunnsfag på videregående skole, sier Anne Grønlie.

Grønlie er lærer på Drammen videregående skole. Hun har deltatt på en rekke nasjonale og internasjonale EYP-sesjoner sammen med elever.

 

Elever i klasserom sitter og følger med på noe, noen noterer på PC.

Alle videregående skoler inviteres til å søke om å delta på årets EYP-nasjonalsesjon. (Illustrasjonsfoto: Diku)

Elevene blir motiverte

På EYP-sesjonene fordeles elevene i ulike faglige komiteer, og jobber med resolusjonsforslag, etter modell av Europaparlamentet. Komiteene jobber med aktuelle globale spørsmål som miljø, flyktninger, menneskerettigheter og internasjonal politikk. En grunnidé er å utvikle en dypere forståelse for hvordan politiske institusjoner fungerer i praksis.

– Europeisk ungdomsparlament er overveiende elevstyrt, elevene er involvert på alle nivåer. De får jobbe faglig i dybden og blir veldig motiverte. Sosialt er det også, og de får venner i mange land. Alle videregående skoler burde engasjere seg i EYP, sier Grønlie.

Bli med

Årets nasjonalsesjon blir arrangert i Stavanger 9.–11. september. Alle videregående skoler som tilbyr studiespesialiserende og yrkesfag kan søke om å delta. Deler av reiseutgiftene blir dekket.

Søknadsfrist: 1. april 2020

I alt 33 skoleklasser kommer til å få innvilget opphold, med fire deltakere fra hver klasse: tre elever og én lærer.

Informasjon og søknadsskjema

– Skoler fra storbyene våre har pleid å dominere, men vi ønsker også å nå fram til skoler som ikke har deltatt i EYP før. Gjerne også skoler i distriktene, sier Grønlie.

Nasjonalsesjonen går over tre dager i september. Det handler om team-building, komitéarbeid, debatter og avstemning. Alt går på engelsk.

– Det er veldig, veldig spennende. Jeg har aldri møtt en eneste elev som ikke har ment at dette er lærerikt og givende, sier Grønlie.

Også lærerne lærer

Portrett av Anne Christine Grønlie

– Alle videregående skoler burde engasjere seg i Europeisk ungdomsparlament, sier Anne Grønlie. (Arkivfoto: Privat)

Lærerne, som er delegasjonsledere for de ulike klassene, har et eget faglig opplegg.

– På de nasjonale sesjonene møter man lærere fra hele landet, og deler erfaringer og ressurser. Vi får også smakebiter på hva elevene jobber med, og må sette oss inn i ulike sakskomplekser, akkurat som dem. Så det er faglig læring på mange plan, sier Grønlie.

Vinnerne får reise ut

På den nasjonale sesjonen i Oslo kåres også fire vinnerklasser som får reise på en av to internasjonale sesjoner. Én lærer og tre elever fra to skoler reiser til hver av disse to sesjonene.

– De internasjonale sesjonene går over hele ti dager, og elevene lærer desto mer. Men for all del, det er kjempespennende å delta på nasjonale sesjoner også, forsikrer Anne Grønlie.

I tillegg får en skole (én lærer og tre elever) delta på en nasjonal sesjon eller et forum i utlandet, vanligvis Sverige eller Tyskland.

Fakta

Europeisk ungdomsparlament (EYP) er et politisk uavhengig læringsprogram rettet mot elever og lærere i videregående skole.

Forberedelse og deltagelse på en nasjonalsesjon EYP er relevant for læreplanene i videregående opplæring. Mye knyttes opp mot språk- og samfunnsfagene, men noen kan også relateres til naturfagene. Arbeidsspråket er engelsk.

Søknadsfrist: 1. april 2020

Denne artikkelen er opprinnelig fra 2017 og er blitt oppdatert i forbindelse med nasjonalsesjonen i 2020.