Aktuelt
Aktuelt
28.02.2020

Tyske og franske utvekslingsstudenter på topp

Mer enn hver tredje utvekslingsstudent i Norge kommer fra Tyskland eller Frankrike.

Det viser tall for 2019 som nylig ble publisert av Norsk senter for forskningsdata (NSD). Av de rundt 8900 utvekslingsstudentene som kom til Norge i fjor, kom 1900 fra Tyskland, fulgt av Frankrike med 1200.

Tyske Marike Sophie Beck (24) er på utveksling fra universitetet Albert Ludwigs i Freiburg og trives godt på NTNU i Trondheim, hvor hun har vært siden august i fjor. Hun trekker frem både kvaliteten i utdanningssystemet og naturen som grunner til at hun valgte nettopp Norge.

– Siden jeg studerer medisin og skandinaviske språk, ville jeg gjerne komme til Norge. Både naturen og det fantastiske helsesystemet med flate hierarkier og en positiv læringskultur, gjør at jeg vurderer å komme tilbake etter studiet, sier hun.

Motivasjonene til Beck stemmer i stor grad med andre studenters grunner for å velge Norge som utvekslingsdestinasjon, slik de fremkommer i en Diku-rapport i 2019.

– Samarbeid med Tyskland og Frankrike er viktig for Norge, og Diku jobber stadig for å tilrettelegge for økt flyt av studenter mellom Norge og de to europeiske stormaktene. En høy andel innkommende studenter fra to av våre viktigste satsningsland er positivt, sier direktør i Diku, Harald Nybølet.

Opplever Norge som eksotisk

Marike Sophie Beck tror mange tyske studenter velger Norge fordi det er nært geografisk, men likevel litt eksotisk.

– Mørke netter, lyse somre, ensomme fjordlandskap og høye fjell tiltrekker mange. Og så kan de fleste ta studier på engelsk, det er en stor fordel, sier hun.

Noen ganger savner hun likevel hjemlandet.

– Men langrenn og aktiviteter med lokale og internasjonale studenter i et sosialt studentmiljø kompenserer godt, sier hun.

Norske studenter velger engelskspråklige land

Norske studenter velger ofte engelskspråklige land når de drar på utveksling. Av de rundt 7700 norske studentene som dro på utveksling i fjor, valgte 17 prosent å dra til Australia, mens henholdsvis 11 og 7 prosent dro til USA og Storbritannia. Bare 5 prosent dro til Frankrike og 4 prosent til Tyskland.

Beck oppfordrer flere norske studenter til å få øynene opp for hjemlandet.

– Tyskland er like variert som Norge, vi har fjell og flott natur og store og små byer med masse historie og kultur. Det er generelt gode togforbindelser og enkelt å reise rundt. Utvekslingsopphold er enkelt å organisere og kan gi nye perspektiver på hjemlandet, sier hun.

Vil gjøre det lettere å reise ut

Andelen av norske studenter som var på utveksling i løpet av studiet er stabil på 16 prosent, mens målet til regjeringen er at langt flere reiser ut. Denne våren legger forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) frem en stortingsmelding om internasjonal studentmobilitet, der ett av målene er at det skal bli lettere å reise ut. Han mener både myndighetene, universitetene og høyskolene og studentene selv må ta grep.

– Universitetene og høyskolene må bli flinkere til å gi informasjon om utenlandsopphold, og gjøre det enklere for studenter å ta valget om å reise ut. Internasjonal erfaring er bra for studentene, det er bra for næringslivet og det er bra for Norge. Derfor har regjeringen et langsiktig mål om at halvparten av studentene skal ha hatt et utenlandsopphold, sier Asheim.