Aktuelt
Aktuelt
27.02.2019

Utenlandslekor: -Stor faglig frihet!

Diku lyser nå ut ledige utenlandslektorat: Ulla Stang Dahl er utenlandslektor i Arkhangelsk i Russland. Her underviser hun studenter i norsk og opplever stor faglig frihet.

Fra høsten 2019 blir det ledig utenlandslektorat ved Det Nordlige Arktiske Føderale Universitet (NArFU) i Arkhangelsk, Russland og ved Universitetet i Sofia, Bulgaria.

Livet som utenlandslektor i Arkhangelsk

Ulla Stang Dahl har vært utenlandslektor i Arkhangelsk i to år. En spennende jobbhverdag og en iskald vinter hun både vil savne og ikke savne. Her deler utenlandslektoren noen av sine opplevelser fra Arkhangelsk i Russland.

Hvor lenge har du vært lektor i Arkhangelsk og hva gjorde at du søkte stillingen?
Jeg har vært lektor i Arkhangelsk i to år. Det er det faglige utbyttet ved å være i et akademisk miljø og oppleve landet som fikk meg til å søke jobben. Jeg er opptatt av norsk språk og litteratur, og når jeg formidler faget ute i verden, innser jeg samtidig at verden er en del av den norske tradisjonen. Slik lærer jeg noe annet enn det jeg ville gjort om jeg hadde holdt meg hjemme.

Hvordan er undervisningshverdagen din?
Hverdagen er preget av en god kombinasjon av klasseromsundervisning, forberedelser og faglig fordypning. Til universitet kommer skoleflink ungdom fra et område på størrelse med Frankrike. Noen av dem fordyper seg i samfunnsfag og andre i filologi. Noen studenter kan ikke noe norsk fra før, mens andre har et studiesemester i Tromsø bak seg og snakker norsk flytende.

Hvordan skiller arbeidet og undervisningssituasjonen seg fra å undervise ved et norsk universitet, tenker du?
Studentgruppene her er små og de har mange undervisningstimer. Norsklektoren har stor frihet til å sette opp et faglig opplegg, for eksempel lager jeg og retter eksamen selv og jeg er ikke bundet av pensum. Jeg har lagt vekt på å drive en språkopplæring som også innebærer at studentene øver seg på å ta på seg forskjellige roller slik som f.eks. vertskap og bidragsytere i ulike arrangementer. Slik blir praktiske øvelser en del av språkopplæringen.

Hvilke jobber åpner seg for studentene dine når de er ferdig å studere norsk?
Jeg vet ikke akkurat hva slags jobbmuligheter studiet åpner for her i Arkhangelsk, men jeg ser at en av studentene mine som nå tar videre utdanning i norsk i Ungarn har blitt kundebehandler i et internasjonalt selskap. Hun har ansvar for å kommunisere med norske kunder over telefon.

Hvordan er det å bo i Arkhangelsk?
Livet mitt er godt i Arkhangelsk. Jeg har et trivelig kontor på universitetet og kolleger, studenter og inviterte gjester bidrar til faglig inspirasjon og utvikling. Hver dag går jeg faste runder mellom forslummet trehusbebyggelse og langs elva. Måltidene tar jeg som regel i en av de mange hyggelige kafeteriaene som for meg nesten har blitt en utvidet del av hjemmet. Jeg gleder meg også over treningsbølgen som har kommet til byen og har personlig trener fire ganger i uka. Det som gjør livet vanskelig her er byråkratiske regler og en veldig streng kontroll av utlendinger.

Hva vil du savne minst fra oppholdet og hva vil du savne mest?
Noe av det jeg vil savne minst er kanskje det jeg også vil savne mest: Den ekstreme vinteren vi har her. Vi kan ha ekstremkulde mange uker i strekk, og jo kaldere det er, jo vakrere blir det. Når temperaturen synker til under – 30 ligger det en hinne av is rundt trærne, i gatene og på øyevippene mine. Jeg må blunke hardt og ofte for at øyelokkene ikke skal fryse igjen. Og så må jeg minne meg selv på at ekstremkulden er fysisk utmattende, og at jeg ikke må legge ut på for lange turer.