Erasmus+ gir støtte til europeiske universitetsallianser som har høye ambisjoner å skape dyptgripende, innovative og omfattende samarbeid. De Europeiske universitetene skal utvikle felles langtidsstrategier som styrker koblinger mellom høyere utdanning, forskning, innovasjon og det øvrige samfunnet. Alliansene skal utforme ulike modeller for systemisk, strukturelt og bærekraftig transnasjonalt samarbeid som forsterker utdanningskvalitet, håndterer ulike samfunnsutfordringer og fremmer demokratiske verdier.
Søkeren må være en høyere utdanningsinstitusjon i et Erasmus+-land. Erasmus+-landene inkluderer i tillegg til EUs 27 medlemsland de tre EFTA-landene som omfattes av EØS-avtalen: Norge, Island og Liechtenstein. I tillegg kommer Nord-Makedonia, Serbia og Tyrkia.
Søknad om støtte for EUI (European Universities Initiative) må inkludere minst tre høyere utdanningsinstitusjoner fra minst tre Erasmus+-land. Det er viktig å ivare geografisk balanse, dvs. å sørge for at partnere kommer fra ulike geografiske steder i Europa.
Alle typer organisasjoner som er aktive innenfor utdanning, opplæring, forskning og innovasjon, eller i arbeidslivet kan delta i EUI som assosierte partnere.
Målet med tiltaket er å styrke kvalitet, attraktivitet, nyskaping, samfunnsansvar og konkurranseevnen i høyere utdanning i Europa. En allianse kan søke støtte til følgende aktiviteter:
Utlysningen er todelt:
Det totale budsjettet er 387.2 millioner euro.
Europeiske universiteter (European Universities på engelsk) er et sentralisert tiltak i Erasmus+ som forvaltes av Europakommisjonen.
Koordinator (en høyere utdanningsinstitusjon) søker om tilskudd på vegne av hele alliansen. Søknaden sendes til European Education and Culture Executive Agency (EACEA) i Brussel.
Mer informasjon, lenke til søknadsskjema og søknadsveiledning for skjema og obligatoriske vedlegg finner du her.
HK-dir er norsk kontaktpunkt for tiltaket og kan bidra til med informasjon og veiledning i søknadsprosessen, samt prosjektetableringsstøtte til å iverksette prosjekter.
Institusjoner, organisasjoner og bedrifter som ønsker å utvikle prosjekter innenfor de sentraliserte tiltakene i Erasmus+, kan søke om prosjektetableringsstøtte (PES). I tillegg tilbys det veiledning. Les mer om prosjektetableringsstøtte.
Om tiltaket "Europeiske universiteter"
Erasmus+ Project Results Platform
Podkast om Europeiske universiteter:
Webinar:
Erasmus+ er EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett.
Det er verdens største utdanningsprogram, med et budsjett på 28,8 milliarder euro for perioden 2021-2027.
Erasmus+ støtter mobilitet og samarbeidsprosjekter i hele utdanningsløpet: barnehage, grunnskole, videregående opplæring, høyere yrkesfaglig utdanning, høyere utdanning, og voksenopplæring.
Bærekraft, digitalisering og inkludering
Grønn og digital omstilling, inkludering og mangfold er overgripende prioriteringer som skal prege aktivitetene i Erasmus+ 2021-2027.
Det kjennetegnes fortsatt av kvalitet og eksellense, men programmet har også et mål om å nå ut til mindre erfarne søkere. Det skal være enkelt å søke midler gjennom Erasmus+.