Deler kunnskap om gode vann- og sanitærløsninger i kalde strøk
Program:
Nordområdeprogrammet
Fagområde:
Miljøteknologi, helsefag, økologi og utdanningsvitenskap
Tildelte midler:
1 692 500 kr
Koordinator for prosjektet:
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Partnere i prosjektet:
University of Alberta (CA), University of Alaska, Anchorage (US), UiT, Northern State Medical University (RU), Technical University of Denmark (DK), Saint Gobain Weber Norway, Ecomotive AS (NO), Scandinavian Water Technology AS (ScanWater) (NO)
Arktis gjennomgår dramatiske klimaendringer som vil gjøre området mer tilgjengelig for økonomisk utvikling, men også mer utsatt for miljøpåvirkning og forurensning. Mange områder i Arktis har i dag svært dårlige vann- og sanitærforhold, noe som skaper helseproblemer.
De sårbare økosystemene i Arktis kan kreve en annen type avløpshåndtering enn i varmere klima. I tillegg kan tradisjonelle løsninger bli svært dyre i områder langt mot nord. Det er derfor et stort behov for både kompetanse og innovative løsninger for vann-, avløp- og avfallsbehandling i kalde strøk.
Dette prosjektet har samlet noe av den beste ekspertisen på området og har laget et omfattende materiale som kan bidra til mer bærekraftige og sirkulærøkonomiske løsninger for nordområdene.
Materialet er presentert som en «open source» nettbasert opplærings- og informasjonsbase. Materialet er spesielt tilrettelagt for kurs på universitetsnivå, men kan også brukes som grunnlag for kortere kurs og annen informasjon.
Kurset bruker nye didaktiske metoder og åpner for digital læring. Materialet er spesielt tilrettelagt for universiteter, men vil også ha interesse for forvaltning, konsulenter og næringsliv samt andre som er interessert i utvikling, formidling og implementering av gode løsninger for vann, sanitær og helse i det sirkumpolare området.
Sommerskole på Svalbard i 2018 og Troms i 2019: “Water management in Northern Regions”
Utvikling av kursportefølje under «perspectives» på den åpne platformen «Sustainable Sanitation and Water Management Toolbox» som har mer enn 20 000 besøk hver uke (www.sswm.info)
Årlige seminar og møter mellom partnerne
Ansatt- og studentmobilitet
Fremgangsmåte
Vi satte sammen konsortiet sammen med vår partner i Canada som vi allerede hadde god kontakt med. Konsortiet søkte Diku (den gang SIU) og fikk midler.
Vi ville lage noe som alle kunne bruke og ha nytte av også etter at prosjektet var avsluttet. Derfor la vi materialet vi utviklet på en åpen database på nettet.
Prosjektet fikk midler til å møtes slik at vi kunne planlegge, holde kurs og utvikle prosjektet fra Diku og fikk aksept (noe motvillig) fra egen institusjon til å bruke tid. Med mange entusiastiske partnere som har bruk mye egentid fikk vi det til.
Resultater
Sommerskole om vannforsyning, avløp og helse i kaldt klima med ca. 60 deltakere i både 2018 og 2019. Sommerskolen ble organisert i sammenheng med et annet DIKU prosjekt koordinert fra NMBU.
Prosjektet har utviklet nye didaktiske verktøy og et digitalt læringsgrunnlag som kommer alle partneruniversiteter til gode. Materialene er åpent tilgjengelig og kan derfor være til nytte for alle med interesse for temaene som prosjektet omhandler.