Prosjekteksempel
Prosjekteksempel
17.02.2021

Norsklektor i Bulgaria: -det beste med jobben er friheten

  • Program: Utenlandslektoratsordningen

Om ordningen

Utenlandslektoratsordningen omfatter 16 lektorer som underviser i norsk språk og litteratur ved universiteter i utlandet. 
Diku bistår universitetene med å finne godt kvalifiserte kandidater og gir samtidig en økonomisk støtte til lektorene. Utenlandslektorene er ansatt ved institusjonen ute i engasjementsstillinger på inntil fem år. 

Presentasjon av lærestedet

Sofia Universitet «St. Kliment Ohridski» er det eldste og største universitetet i Bulgaria og har i dag totalt 22 000 studenter. Ved Instituttet for germanistikk og skandinavistikk har det vært norskundervisning siden 1995 og utenlandslektor siden 2015. I dag tilbys norsk som første språk (bachelorgrad) sammen med svensk. Dessuten tilbys norsk som andre språk sammen med dansk for studenter med svensk som første språk. I norsk er det ca. 70 studenter fordelt på fire årstrinn. Norsk tilbys også som mastergrad i de to masterprogrammene – «Nordistikk» og «Språk, kultur, oversettelse».

Intervju med utenlandslektoren

De siste årene er det Sandra Jorung som har vært utenlandslektor i norsk språk ved universitetet i Sofia. Før hun flyttet til Sofia studerte hun nordisk og jobbet deltid med norskundervisning for utenlandske studenter ved Universitetet i Tromsø.

En gruppe mennesker foran Nansen-monumentet i Bulgaria

 

Hvorfor du valgte å søke stilling som utenlandslektor?

— Jeg har lenge hatt lyst til å bo og jobbe i utlandet, og da jeg hørte om utenlandslektoratsordningen tenkte jeg at det var midt i blinken for meg. Jeg bestemte meg for å søke på en stilling så snart jeg var ferdig med studiene, uansett hvilke stillinger som var ledige. Så da ble det Sofia, noe jeg er veldig takknemlig for i dag. Jeg visste lite om Sofia eller Bulgaria fra før, så det ble ekstra spennende å flytte hit.

Hvor lenge har du arbeidet ved Universitetet i Sofia, hvilke fag underviser du i og på hvilket nivå?

— Planen var egentlig å være her i ett år, men det ble til to år. Jeg underviser alle trinn på bachelor-nivå, fra helt nybegynnere til viderekomne. Først og fremst underviser jeg i praktisk norsk, men jeg har også undervist i norsk litteratur. Universitetet har så å si vært nedstengt helt siden pandemien brøt ut, og all undervisning foregår nå digitalt. Så det har vært hjemmekontor den siste tiden. Det var litt utfordrende i begynnelsen da det plutselig gikk over til digital undervisning, men jeg ble fort vant til det, og nå er det den nye normalen. Jeg savner å være med studentene i klasserommet, men prøver å gjøre det beste ut av situasjonen.

Hvordan trives du med å arbeide på et universitet i Bulgaria?

— Universitetet holder til i en flott og ærverdig bygning, som etter min mening er en av Sofias vakreste. Her trives jeg godt. Det er interessant å bli kjent med en ny arbeidskultur og noe av det jeg liker best med jobben er friheten. Jeg står fritt til å legge opp undervisningen min slik jeg ønsker, og velger selv hvilke tema vi skal fokusere på i timene. Arbeidshverdagen er også fleksibel. Jeg har 12-14 timer med undervisning i uka, men utover det disponerer jeg tiden min fritt. I tillegg har jeg gode kolleger og fantastiske studenter. 

Og hvordan trives du i byen Sofia?

— Utrolig godt! Det er en spennende og kontrastfylt by – den er både moderne og gammeldags. Det er også en by med interessant arkitektur og mye historie. Jeg bor i en leilighet med god standard midt i sentrum med gangavstand til alt hva byen har å tilby. Levekostnadene er betraktelig lavere her enn i Norge, og man har mulighet til å ha en god levestandard. Fritiden har jeg brukt på å utforske nye steder, både i og utenfor Sofia. I hverdagen er jeg sosial med venner og kolleger. Vi har vært mye ute på restauranter, barer, konserter, kino o.l. Pandemien har satt noen begrensninger for dette, men det har ikke vært noen restriksjoner på å møtes.

Før pandemien besøkte jeg flere av nabolandene, som er lett tilgjengelig med buss. Jeg har også reist til Svartehavskysten og andre byer i Bulgaria. Sofia har mange parker og grøntområder, og i tillegg ligger byen ved foten av et stort fjell. Så naturen er lett tilgjengelig selv om man bor midt i sentrum. 

Jeg har også brukt fritiden på å lære meg litt bulgarsk.

Tips og råd

Hva vil du trekke frem som viktige egenskaper dersom noen vurderer å søke utenlanslektorat?

— Er du åpen, tilpasningsdyktig, selvstendig og litt eventyrlysten, vil du trives godt som utenlandslektor.

Dame står foran TV-skjerm og holder en presentasjon foran en gruppe mennesker

Hva har utenlandsoppholdet betydd for deg?

— Oppholdet i Sofia er noe jeg kommer til å bære med meg resten av livet. Jeg har lært mye om meg selv og min egen kultur i møte med en annen. Jeg har også vokst mye faglig sett. Den store friheten har gjort meg mer selvstendig og tryggere på jobben jeg gjør.

Lyst å søke utenlandslektorat? Les mer ordningen.