Internasjonalt utdanningssamarbeid er hardt rammet av koronapandemien. Men bildet er ikke entydig svart.
Rapporten setter søkelyset på hva som har skjedd med det internasjonale utdannings- og forskningssamarbeidet under Covid-19-pandemien. Formålet med utredningsarbeidet har vært å gi Diku kunnskap om hvordan pandemien har påvirket samarbeidsprosjektene i direktoratets programportefølje, og hvilke nye strategier og samarbeidsformer som har utviklet seg.
Rapporten viser at det er den fysiske mobiliteten i prosjektene som er hardest rammet, noe som igjen har gått utover det kulturelle og sosiale utbyttet for studentene. Men godt over halvparten av prosjektlederne mener også at det faglige utbyttet og kvaliteten på utdanningsaktivitetene er blitt dårligere.
Det er ikke tvil om at krisen har rammet prosjektene hardt. Hovedfunnene i rapporten viser nemlig at:
Men som i kriser flest, er ikke bildet helsvart:
Utredningen er avgrenset til følgende program: UTFORSK, Samarbeidsprogrammet med Nord-Amerika, Samarbeidsprogrammet med Eurasia, Samarbeidsprogrammet med Russland, NORPART og utvalgte tiltak under Erasmus+.
Utredningen bygger på intervjuer med de norske lederne av 25 samarbeidsprosjekter og en spørreundersøkelse til lederne av samtlige pågående prosjekter innenfor de utvalgte programmene.
Rapporten er utarbeidet av Ideas2evidence på oppdrag fra Diku.