Kan elvene lage egne spill? Spill er gøy kan skape mye entusiasme blant elevene og samtidig være lærerikt dersom en velger å sette et tverrfaglig fokus.
Forfatter: Espen Clausen
Tverrfaglig opplegg for ungdomstrinnet med to til tre timer pr. uke over en periode på to måneder.
Utarbeidet etter en ide av Espen Espeseth Clausen.
Arbeidsspråk avtales mellom partnerne. Det kan f.eks. gjennomføres på skandinaviske språk dersom prosjektet gjennomføres med deltakere fra de nordiske landene.
Gjennom å utnytte spillplattformen Sploder.com
Læreplantilknytning
Digitale ferdigheter - Produsere og bearbeide innebærer:
Norsk
K & H
Engelsk
Innledende arbeid
Gjennomføring
Produsere / dele
Det å designe og kode spillet er den mest omfattende delen av prosjektet og tar mest tid.
Det er en stor fordel å logge deler av arbeidet gjennom hele prosjektet.
Kommunikasjonsplattform/-verktøy
Elever i aldersgruppen 12-14 år passer bra for et prosjekt av denne typen. Spillplattformen er enkel å ta i bruk, men for å inkludere andre fag og emner, kreves evnen til å få et overordnet og systematisk blikk. Gruppestørrelsen er ikke avgjørende for gjennomføring av prosjektet, men dersom en utveksler spill, kan store gruppestørrelser gjøre at tilbakemeldingene drøyer.
Prosjektet har skapt mye entusiasme blant elevene, og mange av dem arbeidet skikkelig for å få til et spill som både var visuelt flott å se på og spennende å spille. De arbeidet mye med det grunnleggende, det å få en forståelse av hva som gjør at en ønsker å spille et spill. Det tok også mye tid å finne balansegangen i vanskelighetsgrad mellom spill en ønsker å spille og de en ikke ønsker å spille. Det å skape spill som ser flotte ut og fungerer relativt raskt, har skapt mye mestring hos mange av elevene.
Jeg har blogget om prosjektet på min egen blogg, og har lovet å legge ut informasjon om prosjektet på IKT i Praksis. Jeg har snakket om prosjektet på min skole, samt på et lærerseminar i regi av Lær Kidsa Koding.
Spill er gøy og kan være lærerikt dersom en velger å sette et tverrfaglig fokus. Da kan man knytte det opp til tekstproduksjon, logging, analyser og lesing av ulike tekster på ulike språk. Det gir også muligheter for god kommunikasjon både internt og mot eksterne partnere.