eTwinning: Skypeteater

To skoler bruker eTwinning-plattformen til å spille teater sammen, over Skype eller lignende videokonferanseverktøy. To ferdige skuespill på engelsk ligger her, men det er enda morsommere å lage nye. 

  Forfatter: Thomas Herlofsen 

  Innledning

  Skypeteater høres kanskje komplisert ut, men dette er et kort prosjekt mellom to partnere. Ideen er at 1-2 elever spiller teater over Skype eller tilsvarende videokonferanseprogram med en prosjektpartner, spiller inn opptredenen med et skjermopptaksprogram (f.eks. Screencast-O-Matic) og publiserer dem på Twinspace. Jeg har skrevet to skuespill på engelsk som du kan finne nederst på siden. En litt mer avansert oppgave er å la elevene lage sine egne skuespill og framføre disse. 

  Mål

  Tilknytning til læreplan (etter 10. klasse) 

  Norsk 

  • samtale om form, innhold og formål i litteratur, teater og film og framføre tolkende opplesing og dramatisering 
  • beskrive samspillet mellom estetiske virkemidler i sammensatte tekster, og reflektere over hvordan vi påvirkes av lyd, språk og bilder 

  Engelsk 

  • velge ulike digitale ressurser og andre hjelpemidler, og bruke dem på en selvstendig måte i egen språklæring 
  • bruke ulike situasjoner, arbeidsmåter og læringsstrategier for å utvikle egne ferdigheter i engelsk 
  • uttrykke seg med flyt og sammenheng tilpasset formål og situasjon 

  Målene i f.eks. andre fremmedspråk og språklig fordypning kan også være aktuelle.

  Slik gjør du

  1  Finn en partner 

  For å finne en partner må du registrere deg på eTwinning-plattformen, og legge ut prosjektideen din eller finne noen som allerede er interessert i et prosjekt der man sammenlikner hjemstedet sitt. Du søker i PARTNER FORUMS. 

  2  Planlegg sammen 

  Sammen med partneren din skal du bli enig om 

  • Gruppeinndelinger 
  • Skal dere arbeide med eksisterende skuespill eller skrive selv? 
  • Tidsplan. Dette er et kort prosjekt, men det må settes av litt tid til øving (både lokalt og over Skype!) 

  3  Gjør klar Twinspace 

  I Twinspace er det mange muligheter for å laste opp innhold. Du bestemmer selv hva dere trenger å gjøre, men her er et enkelt forslag. 

  • Bruk PAGES-verktøyet til å lage to sider for prosjektet I denne videoen fra et annet prosjekt ser du hvordan du gjør det. Sidene skal hete WELCOME,  PERFORMANCES og HOW WAS IT. Jeg går her ut fra at du bruker de to ferdige skuespillene og jobber på engelsk, hvis dere skal lage selv bør dere ha en side med OUR PLAYS også.  
  • Registrer elevene i prosjektet under MEMBERS. Her kan du se hvordan du gjør det. 
  • Opprett et forum med FORUMS- verktøyet. Det skal hete HOW WAS IT?  Her er en video fra et annet prosjekt om hvordan man kan bruke FORUMS. Elevene skal kunne lage diskusjonstråder selv under disse hovedtrådene

  4  Oppgavene 

  Tanken er at hver side i Twinspace inneholder selve oppgaven elevene skal gjøre. I dette prosjektet er det tre oppgaver: å lage profil, å spille inn skuespillet og å snakke om i forumet etterpå.  

  A) WELCOME 

  Elevene fyller Twinspace-profilen sin, og ønsker deretter noen andre i prosjektet velkommen ved å kommentere koselig på deres profil. 

  B) PERFORMANCES 

  Her legger dere hovedproduktene fra prosjektet. Det vil si filmede opptredener. Det er ikke så lett å laste opp film i Twinspace, så her må du bruke den løsning du allerede har for å lagre store videofiler (f.eks. google drive, onedrive, youtube/vimeo hvis dere har de nødvendige tillatelsene) og legge lenker til filmene i Twinspace 

  C) HOW WAS IT? 

  På denne siden legger dere en oppgave til etterarbeid; Når elevene er ferdige med å spille skal de bruke FORUMS til å skrive litt om hvordan de mente prosjektet var. De kan f.eks. fortelle hva de gjorde, hvordan det fungerte, hva som kunne bli bedre. Det viktigste er å kommentere og skryte av de de andre skriver i forumet!  Et tips kan være å sette en ramme for hvor mye de skal skrive og la elevene få lage tråder selv.  

  Utstyr

  • TwinSpace 
  • videokamera/mikrofon på PC eller nettbrett 
  • programvare for videokonferanse 

  Tips

  Se kompendiet SKYPE THEATRE som du kan laste ned nederst på siden for praktiske tips til skriving framføring av teaterstykker over Skype.  

  Vurdering

  Kjennetegn på måloppnåelse vil variere med regifagene for prosjektet. Partnere i prosjektet kan godt jobbe mot forskjellige faglige læringsmål, med ulike kriterier for måloppnåelse, så legg kun det dere har felles på Twinspace og ta det øvrige lokalt. 

  Evaluering av opplegg

  Når elevene er ferdige med å spille skal de bruke FORUMS til å skrive litt om hvordan de mente prosjektet var. De kan f.eks. fortelle hva de gjorde, hvordan det fungerte, hva som kunne bli bedre. Det viktigste er å kommentere og skryte av det de andre skriver i forumet!  Et tips kan være å sette en ramme for hvor mye de skal skrive og la elevene få lage tråder selv. 

  Elevene setter pris på interaktiviteten i prosjektet, men det er litt flaut å spille Romeo over Skype mot en Julie man ikke kjenner så godt! 

  SKYPE THEATRE.odt  

  SKYPE THEATRE.pdf  

  SKYPE THEATRE.docx